GardenTalkie

Gardening Related Discussion

 

Miom Maternice

by Natch
ovako. zanima me na koje ste sve načine liječile miome, i je li ih netko odstranjivao kirurškim putem (samo miome!), te s kakvim uspjehom (dakle, da se nisu ponavljali). prema mojim informacijama, u hrvatskoj se miomi kirurški odstranjuju samo u zagrebu, no ne znam na kojoj klinici. zanima me koji je rizik tog zahvata, koji je u inozemstvu danas već gotovo ambulantni. isto tako, zanima me da li je kod nas razvijena metoda podvezivanja mioma.
hvala na informacijama, vrlo su mi bitne.

 • Ček ne kužim....jel ti pričaš o miomima uterusa i o nečemu drugom? I ako je riječ o tome odkud ti to da se to radi samo u ZG? I kako je uklanjanje mioma bilo gdje na tijelu ako ne kirurškim putem?...:confused: ...
  - trebor, 2 years ago
 • da, uterusa. i drugo, cula sam da osim klasicnih kirurskih postoje i manje agresivne metode, poput "podvezivanja" mioma, odnosno krvnih zila koje pune miom krvlju, sto dovodi do "odumiranja" mioma. znam da je kod nas to sve jos uvijek znanstvena fantastika (ipak, negdje sam citala da je upravo jedan nas lijecnik eksperimentirao nesto s tim).
  no istovremeno, u zupanijskoj bolnici receno mi je da se "kod nas to ne radi" (myomektomija), odnosno da oni rade samo histerektomiju, za sto bas i nisam previse zainteresirana :D
  moj ginekolog mi je rekao da se to (rezanje mioma) radi samo u zagrebu.
  - Natch, 2 years ago
 • lijecenje mioma embolizacijom:

  EMBOLIZACIJA MIOMA
  Spomenuli ste kako se zahvati intervencijske radiologije primjenjuju uglavnom za kardiovaskularne bolesti, no zavidne ste rezultati postigli i u ginekologiji jer se baš u splitskoj bolnici već više godina uspješno provodi embolizacija mioma.
  Prva embolizacija uterinih arterija u bolesnica s miomom uterusa obavljena je 1995. godine. Njezina primjena u svijetu počinje 1997. godine, prve embolizacije u Splitu izvodimo već 1999. godine i Split je to počeo raditi prvi u Hrvatskoj. Važno je naglasiti kako uspješna terapija mioma postoji i bez toga, no intervencijska radiologija nudi najprihvatljiviji način. Radi se o embolizaciji arterija koje miom opskrbljuju krvlju, zahvat se radi pod lokalnom anestezijom i traje između 20 i 40 minuta, a podrazumijeva uvlačenje katetera kroz prepone u arterije promjera dva milimetra, nakon čega se posebnim medicinskim silikonom začepe žile i obustavi krvna opskrba mioma na lijevoj i desnoj strani. Nakon embolizacije arterija, miom se, zbog nedostatka krvi, smanjuje i ženini problemi su riješeni. Zahvat je popularan ponajprije zato što se tako izbjegava vađenje maternice, što je često kod klasičnih zahvata, i zbog čega se žene teško i odlučuju na operaciju. U američkoj literaturi postoji izraz “empty woman” (prazna žena) jer psiha žene se mijenja kada se dira uterus. Kod intervencijske radiologije je dobro što je zahvat jednostavan, brz, bez komplikacija i s vrlo visokim postotkom uspješnosti.
  Kako komentirate prigovore da se pacijenti pri takvim zahvatima izlažu prevelikim zračenjima?
  Ako rade ljudi koji su vješti kateterizaciji, onda zahvat u pravilu ne traje dugo. Rendgensko prosvjetljavanje se koristi od desetak do petnaest minuta koliko vam treba za pregled debelog crijeva ili želuca. Primjerice, puno veću dozu zračenja pacijent dobiva na CT pregledu abdomena s kontrastom, a svi hoće ići na na taj pregled. Da je to tako mogu vam potvrditi liste čekanja na našem Zavodu za CT pregled abdomena. Što se tiče trudnoće, treba biti oprezan, važno je razgovarati s bolesnicama i upozoriti ih na moguće posljedice. No, isto tako naželjeni učinak rendgenskog zračenja postoji i kod pacijentica kod kojih se radi CT zdjelice ili primjerice snimanje bubrega kako se to popularno nazivaju snimanje “na balon”.

  (PROF. DR.SC. JOSIP MAŠKOVIĆ)

  http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/inc/print.asp?url=/20021229/zdravlje01.asp
  - Natch, 2 years ago
 • mladjim zenama, koje planiraju trudnocu, lijecnici ipak preporucaju operativno (laparoskopsko) odstranjenje mioma, umjesto sklerozacije (embolizacije). navodno se sklerozacija mioma primjenjuje prvenstveno kod jako velikih ili operativno tesko dostupnih mioma, te kod nekih posebnih kontraindikacija za operaciju, odnosno kod zena koje vise ne misle radjati (ponekad zbog posljedica zahvata sklerozacije krvnih zila mioma može doći do poremecaja prokrvljenosti unutar maternice).
  dakle, uzmimo da se zena odluci na laparoskopsko odstranjenje mioma. gdje se to najsigurnije moze obaviti i pritom sacuvati sve potrebne organe?
  - Natch, 2 years ago
 • miome ima 20 do 50 posto zena. mnoge od njih, izmedju ostalog, zbog toga ne mogu zatrudniti i prijete im spontani pobacaji. ja postavljam pitanje zasto im se ne omogucava relativno siguran zahvat odstranjenja mioma u najblizoj bolnici (umjesto histerektomije), ukoliko je to nekakav svjetski standard?
  mozda veterina ima rjesenje?
  - Natch, 2 years ago
 • Moja stara ima prilično velik miom (a imala ga je i baka) i rekli su joj da ga neće dirati dok god nema smetnje i da će joj se osušiti/povući u menopauzi. Baki se tako i dogodilo, a i njoj su u mlađim danima rekli isto.

  Bilo bi mi logično da je to ipak rizična operacija, kad je tako nerado obavljaju.
  O ovoj novoj metodi o kojoj pričaš nemam pojma.
  - Godiva, 2 years ago
 • ja govorim sad o mladjim zenama, kod starijih se to ionako uglavnom rjesava vadjenjem cijele maternice, jer je kao najjednostavnije, iako na zeni ostavlja teske posljedice.
  u menopauzi inace, zbog smanjenog priliva estrogena, miomi zaista cesto ili zakrzljaju ili barem prestanu rasti. ponekad se kod mladjih zena takodjer umjetno izaziva menopauza, hormonskom terapijom s GnRH-agonistima. to su lijekovi koji djeluju suprotno ženskim spolnim hormonima estrogenima, i koji na arteficijalni način premještaju zene u postmenopauzu zaustavljanjem funkcije jajnika (Zoladex, Enantone Depot, Decapeptyl). padom razine estrogena, smanjuje se protok krvi kroz maternicu i prehrana mioma, i na taj nacin izaziva smanjenje, skvrcavanje mioma (vidi dr. harni).
  no uzmimo da imamo zenu koja planira roditi u sljedece dvije-tri godine, dakle nema vremena za umjetno izazivanje menopauze. ako miomi jos uvijek nisu toliko veliki i opasni da je potrebno odstraniti cijelu maternicu ili ici na embolizaciju, preostaje laparoskopsko uklanjanje.
  jedini rizik kod takvog rezanja je mogucnost iznenadnog krvarenja. no pretpostavljam da moderna medicina poznaje i barem nekoliko metoda rjesavanja takvih problema.
  - Natch, 2 years ago
 • evo nekoliko konkretnih prica:

  http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?p=182349&highlight=&sid=8fd63639e596597c616f45d64bc01b15

  tu jedna zena spominje da je isla laparoskopski odstranjivati neke polipe, te da su joj usput odrezali i minijaturni miomic od 0.7 cm, sto je po meni ok, jer ga je puno lakse i bezopasnije ukloniti dok je mali i ne pocne stvarati probleme (pogotovo ako se zenu priprema za trudnocu). ja medjutim znam i za slucaj da su zenu operirali, recimo zbog polipa i endometrioze, ali tada joj nisu uklonili pronadjene miome velicine ljesnjaka, koji su medjutim kasnije nastavili rasti. je li to bila greska lijecnika?
  - Natch, 2 years ago
 • jos jedan tipican slucaj:

  http://www.zdravljeizivot.com/forum/viewtopic.php?TopicID=303
  - Natch, 2 years ago
 • Nije bila greska lijecnika, na zalost kad si sklona miomima oni se ponavljaju.
  - Donata, 2 years ago
 • Nije bila greska lijecnika, na zalost kad si sklona miomima oni se ponavljaju.ja mislim da je bila greska. naime, zena je imala miome iste velicine (ljesnjaka, znaci oko 1 cm) deset godina. onda je zavrsila na operaciji zbog dobrocudnih promjena izazvanih pojacanim lucenjem estrogena. ginekolozi koji su operirali endometriozu morali su znati da ce miomi nastaviti rasti, ukoliko ih ne uklone. da su miomi tada, na vrijeme, uklonjeni, izbjegle bi se mnoge daljnje komplikacije.
  osim toga, bila bi moguca trudnoca, koja se sad upitna, dok se miomi, naravno, ne uklone.
  nakon trudnoce, da se i ponove, ne bi bila tolika steta.
  - Natch, 2 years ago
 • dakle, na njihovom mjestu, ja bih, kad vec operiram, maknula i miome, eventualno zeni regulirala hormone i smanjila taj estrogen, te savjetovala hitno zatrudnjivanje.
  ako zena i ne zeli bas taj tren zatrudniti, postoje metode dugorocnog snizavanja nivoa estrogena, koji je glavni krivac za nagli rast mioma.
  izmedju ostalog, zeni bi trebalo savjetovati poseban nacin ishrane i sto je vrlo vazno, bavljenje sportom, sto cisto sumnjam da nasi lijecnici rade.
  uglavnom, sve je bolje od sakacenja zene, sto nasi "strucnjaci" cesto zabezeknutim pacijenticama nude kao jedino rjesenje.
  - Natch, 2 years ago
 • da, uterusa. i drugo, cula sam da osim klasicnih kirurskih postoje i manje agresivne metode, poput "podvezivanja" mioma, odnosno krvnih zila koje pune miom krvlju, sto dovodi do "odumiranja" mioma. znam da je kod nas to sve jos uvijek znanstvena fantastika (ipak, negdje sam citala da je upravo jedan nas lijecnik eksperimentirao nesto s tim).
  no istovremeno, u zupanijskoj bolnici receno mi je da se "kod nas to ne radi" (myomektomija), odnosno da oni rade samo histerektomiju, za sto bas i nisam previse zainteresirana :D
  moj ginekolog mi je rekao da se to (rezanje mioma) radi samo u zagrebu.
  Sasvim sigurno netočno ( ovo da se radi samo u ZG ). Laparoskopije se rade posvuda i to više nije neka ekskluziva i nikako nije ograničena samo na zg. Nemam doduše sasvim konkretnu informaciju gdje i tko točno poimence to radi al sasvim sigurno znam za svoju ustanovu. Razlog zašto se to možda ne radi više treba tražiti u tome da je to poprilična gnjavaža. U prijevodu - puno je lakše uraditi laparotomiju i izvaditi miom nego provesti ponekad 6-7-8 sati u sali, blejiti u ekran i turati kroz ono par cijevi instrumente i "grickati" miom. I naravno, uvijek postoji opasnost da se zahvat mora dovršiti klasičnom laparotomijom. Pa neće se, pogotovo stariji ginekolozi s tim gnjaviti!
  Ovo s embolizacijom mioma može biti mač s dvije oštrice. Sasvim jasno je da ukoliko se zatvori dotok krvi u tumor da će tkivo koje se opskrbljuje s krvlju odumrijeti. I što onda? To odumrlo tkivo još je uvijek tamo. Postupnim raspadanjem zasigurno da postoji mogućnost kojekakvih komplikacija. O ovome je kompetentan govoriti radiolog, ne bilo kakav nego intervencijski. Pada mi na pamet jedan lik koji je čudesa radio i kojem su dolazili iz cijele zemlje za kojekakve, nama pomalo egzotične, radiološko-intervencijske zahvate. Lik sad mislim da radi u bolnici u Sl Brodu - dr Otmar Rubin.
  - trebor, a year ago
 • Razlog zašto se to možda ne radi više treba tražiti u tome da je to poprilična gnjavaža. U prijevodu - puno je lakše uraditi laparotomiju i izvaditi miom nego provesti ponekad 6-7-8 sati u sali, blejiti u ekran i turati kroz ono par cijevi instrumente i "grickati" miom. I naravno, uvijek postoji opasnost da se zahvat mora dovršiti klasičnom laparotomijom. Pa neće se, pogotovo stariji ginekolozi s tim gnjaviti!
  tesko mogu prihvatiti da se lijecniku specijalisti, koji je placen za svoj posao "ne da s tim gnjaviti". razumijem da nase bolnice nemaju osnovni repromaterijal, da rade u gotovo ratnim uvjetima i da place ponekad nisu dovoljne da pokriju lijecnicki angazman. no govorimo o temeljnim zahvatima, koji se ticu zenskog zdravlja i reprodukcije. shvacam i da lijecniku nakon nekog vremena, kao i veterinaru koji pregleda 100 krava dnevno, situacije koje su za svaku zenu duboko traumaticne postanu rutina. to ipak nikoga ne opravdava. dapace.
  - Natch, 9 months ago
 • Ovo s embolizacijom mioma može biti mač s dvije oštrice. Sasvim jasno je da ukoliko se zatvori dotok krvi u tumor da će tkivo koje se opskrbljuje s krvlju odumrijeti. I što onda? To odumrlo tkivo još je uvijek tamo. Postupnim raspadanjem zasigurno da postoji mogućnost kojekakvih komplikacija. O ovome je kompetentan govoriti radiolog, ne bilo kakav nego intervencijski. Pada mi na pamet jedan lik koji je čudesa radio i kojem su dolazili iz cijele zemlje za kojekakve, nama pomalo egzotične, radiološko-intervencijske zahvate. Lik sad mislim da radi u bolnici u Sl Brodu - dr Otmar Rubin.
  embolizacija se radi i u splitu (vidi gornji link). u sloveniji je to vec klasican zahvat. naravno, kod nas je to egzotika i znanstvena fantastika, kao i sve kompliciranije od vadjenja krajnika.
  - Natch, 8 months ago
 • tesko mogu prihvatiti da se lijecniku specijalisti, koji je placen za svoj posao "ne da s tim gnjaviti". razumijem da nase bolnice nemaju osnovni repromaterijal, da rade u gotovo ratnim uvjetima i da place ponekad nisu dovoljne da pokriju lijecnicki angazman. no govorimo o temeljnim zahvatima, koji se ticu zenskog zdravlja i reprodukcije. shvacam i da lijecniku nakon nekog vremena, kao i veterinaru koji pregleda 100 krava dnevno, situacije koje su za svaku zenu duboko traumaticne postanu rutina. to ipak nikoga ne opravdava. dapace.
  U biti se slažem s zaključkom ali stvar nije tako jednostavna niti crno-bijela. Naše bolnice ne oskudjevaju unatoč stanju u zdravstvu. Isto tako, stanje je vrlo daleko od nekakvih poluratnih uvjeta. O plaćama sam nekoliko puta već pisao i niti one s obzirom na cjelokupnu situaciju u društvu, konkretnije u javnom sektoru, uopće nisu mizerne.
  Uporediču ovu tvoju priču o ginekološkim laparoskopijama s donekle sličnom temom - bezbolni porod.
  Zašto se bezbolni porod ne prakticira kod svake žene koja nema kontraindikaciju za nj?
  Postupak je apsolutno siguran ( koliko to u medicini može biti ) i odavno poznat.
  Odgovor ne leži u stručnoj nesposobnosti nego u kombinaciji potpuno paramedicinskih razloga - nedovoljan broj anesteziologa/ginekologa i nezainteresiranost istih za širu primjenu ove tehnike.
  Zato u praksi bezbolan porod će se raditi
  a) ako se plati, legalno bolnici ili ilegalno anesteziologu/ginekologu.
  b) ako si žena/rođaka/poznanica neke "face", bolničke ili vanbolničke.
  c) ako te pomiluje Božica Fortuna pa te trudovi počnu hvatati kad je u dežurstvu kombinacija radišnog, sposobnog anesteziologa i uviđavnog ginekologa koji pristaju da uz tebe budu satima u rađaonici. A ta kombinacija je više nego rijetka.
  Slična stvar je i s ginekološkim laparoskopijama i zašto ih nema više po mom mišljenju nije stručna insuficijencija ili nedostatak opreme nego puno više ovo paramedicinsko.
  - trebor, 8 months ago
 • U biti se slažem s zaključkom ali stvar nije tako jednostavna niti crno-bijela. Naše bolnice ne oskudjevaju unatoč stanju u zdravstvu. Isto tako, stanje je vrlo daleko od nekakvih poluratnih uvjeta. O plaćama sam nekoliko puta već pisao i niti one s obzirom na cjelokupnu situaciju u društvu, konkretnije u javnom sektoru, uopće nisu mizerne.
  Uporediču ovu tvoju priču o ginekološkim laparoskopijama s donekle sličnom temom - bezbolni porod.
  Zašto se bezbolni porod ne prakticira kod svake žene koja nema kontraindikaciju za nj?
  Postupak je apsolutno siguran ( koliko to u medicini može biti ) i odavno poznat.
  Odgovor ne leži u stručnoj nesposobnosti nego u kombinaciji potpuno paramedicinskih razloga - nedovoljan broj anesteziologa/ginekologa i nezainteresiranost istih za širu primjenu ove tehnike.
  Zato u praksi bezbolan porod će se raditi
  a) ako se plati, legalno bolnici ili ilegalno anesteziologu/ginekologu.
  b) ako si žena/rođaka/poznanica neke "face", bolničke ili vanbolničke.
  c) ako te pomiluje Božica Fortuna pa te trudovi počnu hvatati kad je u dežurstvu kombinacija radišnog, sposobnog anesteziologa i uviđavnog ginekologa koji pristaju da uz tebe budu satima u rađaonici. A ta kombinacija je više nego rijetka.
  Slična stvar je i s ginekološkim laparoskopijama i zašto ih nema više po mom mišljenju nije stručna insuficijencija ili nedostatak opreme nego puno više ovo paramedicinsko.ne razumijem. kako to mislis paramedicinsko?
  sto to konkretno znaci, da bi zena morala napraviti da ju obrade kako treba?
  - Natch, 7 months ago
 • ja govorim sad o mladjim zenama, kod starijih se to ionako uglavnom rjesava vadjenjem cijele maternice, jer je kao najjednostavnije, iako na zeni ostavlja teske posljedice.


  teske posljedice ?
  ja sam patila 30 godina svakih 4 tjedna zbog jake Menstruacije po 8 ! dana i imala Miome. Nisam imala menstrualne bolove, osim prvi dan malo zvikanje, ali kolicina je bila.......uff
  Rodila sam troje, zdrave djece i sve je bilo u redu dok nisam usla u Menopauzu.
  Prije pet godina sam, odlucila odstraniti ono sto mi vise nije potrebno.
  Maternica mi je odstranjena, bez trbusnog reza i ja se, nakon oporavka od 6-8 tjedna izvanredno osjecam. :cerek:
  Jajnici proizvode i dalje hormone, tako da redovito imam i PMS
  I poznajem par zena koje se isto izvanredno osjecaju nakon te operacije.
  Sto se, ehm- osjecaja tice, nema problema i nista se ne mijenja.

  Sigurno, zavisi sve o izvrsitelju zahvata kao i psihickom/zdravstvenom stanju pacijentice. Podrske partnera .....

  Da se Miomi uopce moze "odstraniti" citam ovdje prvi put. Iako imam jako dobrog Doktora.

  Pitam se samo da li je to za mlade zene potrebo, zdravo i kako je sa trudnocom ?
  Moram se malo informirati...........
  - cuca, 7 months ago
 • Pitam se samo da li je to za mlade zene potrebo, zdravo i kako je sa trudnocom ?
  Moram se malo informirati...........pa cuj, bez maternice ce sigurno malo teze rodit.

  nego, koliki su ti miomi bili prije trudnoce i koliko su narasli u trudnoci?
  - Natch, 5 months ago
 • pa cuj, bez maternice ce sigurno malo teze rodit.

  nego, koliki su ti miomi bili prije trudnoce i koliko su narasli u trudnoci?

  ma da, nisam ja za to da se mladim zenama odstrani maternica ali sam misljenja da se kojiput malo pretjerava. Viseput su to doktori koji panicare i tak...

  Pa cuj, doktori su mi rekli da skoro svaka zena ima miome. Samo da ne prave i svakoj zeni poteskoca. Moji su bili razlicitih velicina, 3 koji su mjenjali velicinu od 3-5mm do velicine graska pred menstruacije. Koju velicinu su imali prije/poslije trudnoce - neznam. ili neznam vise....hm
  Prve su otkrili prije 21 godinu, kad su mi napravili konizaciju(neznam jer se to hrvatski tak veli) grla maternice, i htjeli me operirat totalno sa 31 g. !
  Jer da bi se to moglo pretvoriti u rak ???
  Ja sam se oprostila iz bolnice i obecala doc kad se stvar pogorsa ili najkasnije za jednu godinu.
  Tocno 11 mjeseci kasnije sam rodila cerku :cerek:
  Isti Doc nije mogao vjerovat :confused:

  he he !

  odonda je bilo sve ok do "menopreokreta"

  meni je samo nejasno kako je moguce odstarniti ih kad se nalaze u tkivu maternice ???
  - cuca, in 2 months
 • pa cuj, bez maternice ce sigurno malo teze rodit.


  pa nisam mislila odstraniti maternicu nego te miome !
  ipak je to zahvat u tkivu, i kako je to onda sa trudnocom ?
  i da li je to potrebno ?
  - cuca, in 3 months
 • meni je samo nejasno kako je moguce odstarniti ih kad se nalaze u tkivu maternice ???
  laparoskopijom.
  - Natch, in 4 months
 • pa nisam mislila odstraniti maternicu nego te miome !
  ipak je to zahvat u tkivu, i kako je to onda sa trudnocom ?
  i da li je to potrebno ?
  pa bas zbog toga se i odstranjuju, jer rastom i rasporedom mogu onemoguciti trudnocu.
  - Natch, in 4 months
 • pa bas zbog toga se i odstranjuju, jer rastom i rasporedom mogu onemoguciti trudnocu.

  ja to sad cujem prvi put :confused:
  ja bi kao prvo mislila da su oziljci poslije zahvata problematicni :misli:

  m da, moj problem je rijesen, hvala bogu. ja idem samo svakih 6 mj na kontrolu, zbog jajnika i tak - nikad se nezna, ima svega i svacega .
  moja kci (19) je ok i redovito, svakih 3 mj na pregledu.

  vidim, morat cu se malo informirati o ovoj temi :misli:
  - cuca, in 4 months
 • cuca, miomi se odstranjuju ako smetaju, a to ovisi o tome kako su smješteni i koliko su veliki i kako se povećavaju. Miom može, a ne mora, smetati kod zatrudnjivanja, može, a ne mora, uzrokovati probleme u trudnoći. Najbolju procjenu o tome može donijeti liječnik.
  - verica, in 4 months
 • Mojoj su mami kada je imala 42 godine odstranili miom, a s obzirom da ja sada imam malo manje od toga, onda je to bilo prije prilicno vremena. Odstranjen je kirurskim putem u Splitskoj bolnici i bio je tezak 3 kilograma i poceo se vec raspadati iznutra. Srecom da je dosla zadnji tren (njena krivnja) i da nije raspadanje pocelo i vani tako nije bilo fatalno.
  Ali eto i toliko o podatku da se odstranjuje kirurski samo u ZG, jer vec odavno se odstranjuje i u ST, a pretpostavljam da ima jos gradova u HR gdje se to radi. I nije jos odstranjena cijela maternica nego bas samo miom bez obzira sto je bio tako velik i bez obzira na godine.
  - viky, in 4 months
 • Mojoj su mami kada je imala 42 godine odstranili miom, a s obzirom da ja sada imam malo manje od toga, onda je to bilo prije prilicno vremena. Odstranjen je kirurskim putem u Splitskoj bolnici i bio je tezak 3 kilograma i poceo se vec raspadati iznutra. Srecom da je dosla zadnji tren (njena krivnja) i da nije raspadanje pocelo i vani tako nije bilo fatalno.
  Ali eto i toliko o podatku da se odstranjuje kirurski samo u ZG, jer vec odavno se odstranjuje i u ST, a pretpostavljam da ima jos gradova u HR gdje se to radi. I nije jos odstranjena cijela maternica nego bas samo miom bez obzira sto je bio tako velik i bez obzira na godine.

  e vidis, cula sam takvih prica bas dosta; a samo zato sto onda zene nisu isle redovito ili uopce kod doktora :rolleyes:
  - cuca, in 4 months
 • Ne radi se uopce o tome. Moja mama je znala da ima miom i namjerno ga je ignorirala jer "nikad nije bilo pravo vrijeme" da se to rijesi. Isla je redovito na preglede dok joj nije otkriven, a onda je zavrtjela svoj film u glavi i sve je bilo vaznije od toga. Vidis, nije lijepo generalizirati i pretpostavke graditi bez dovoljno cinjenica.
  Njen problem je bio u karijerizmu, a ne neobrazovanosti ili nemaru, zato sam i napisala da je krivnja njena.
  - viky, in 5 months
 • jedna stvar me jos zanima: da li je kod zena koje imaju miome (makar male) kontraidicirana upotreba kontracepcijskih pilula?
  - Natch, in 7 months
 • Sad sam osupnuta, meni 3 ginića rekla da se s miomima nemože napravit ništa doli izvadit skupa s maternicom i da bježim radit djecu dok još mogu.
  Što se kontracepcijskih tiče to su mi još i preporučili jer kao znaju usporiti njihov rast ali to je individualno. Npr meni su prosječno u razoblju od 6 mjeseci rasli po 4-5 mm dok uz tablete samo 2mm.
  - Ajme, 8 years ago
 • ajme zavisi kako koje. mislim da estrogene nisi smjela primati ako imas miome.
  vjerojatno se radilo o gestagenskim preparatima :mig:
  - Natch, 8 years ago
 • Sad sam osupnuta, meni 3 ginića rekla da se s miomima nemože napravit ništa doli izvadit skupa s maternicom i da bježim radit djecu dok još mogu.
  Što se kontracepcijskih tiče to su mi još i preporučili jer kao znaju usporiti njihov rast ali to je individualno. Npr meni su prosječno u razoblju od 6 mjeseci rasli po 4-5 mm dok uz tablete samo 2mm.

  ma kakva glupost !

  sto imaju velicina tableta zajedno sa velicinom mioma :misli: ha ?

  mislim da je viseputa previse panike sto se toga tice,
  i da lijecnici suvise panicare (zbog zaradjene pare ???)
  - cuca, 8 years ago
 • ma kakva glupost !

  sto imaju velicina tableta zajedno sa velicinom mioma :misli: ha ?

  mislim da je viseputa previse panike sto se toga tice,
  i da lijecnici suvise panicare (zbog zaradjene pare ???)

  Cuca, a što si se ti uzrujala?:mig:
  Znam onoliko koliko mi je na pregledima rečeno, nije mi struka tako da mogu samo nagađati o njihovoj (ne)stručnosti. Bilo pravo ili krivo meni su rekli da trošim kontracepcijske (Logest, Diane) i dok sam ih pila mi nisu toliko brzo rasli.
  A što se tiče tvog pitanja o veličini tableta, nemam pojma o čemu pričaš.
  - Ajme, 8 years ago
 • Cuca, a što si se ti uzrujala?:mig:
  Znam onoliko koliko mi je na pregledima rečeno, nije mi struka tako da mogu samo nagađati o njihovoj (ne)stručnosti. Bilo pravo ili krivo meni su rekli da trošim kontracepcijske (Logest, Diane) i dok sam ih pila mi nisu toliko brzo rasli.
  A što se tiče tvog pitanja o veličini tableta, nemam pojma o čemu pričaš.
  ti si onda neki medicinski fenomen. inace, vecini zena obicno rastu miomi, kad uzimaju estrogenske preparate...isto tako, miomi obicno rastu u trudnoci, upravo zbog povisene razine estrogena...
  - Natch, 8 years ago
 • Cuca, a što si se ti uzrujala?:mig:
  Znam onoliko koliko mi je na pregledima rečeno, nije mi struka tako da mogu samo nagađati o njihovoj (ne)stručnosti. Bilo pravo ili krivo meni su rekli da trošim kontracepcijske (Logest, Diane) i dok sam ih pila mi nisu toliko brzo rasli.
  A što se tiče tvog pitanja o veličini tableta, nemam pojma o čemu pričaš.


  ma ne uzrujavam se ja :D


  vis i ja sam godinama uzimala Diane i sve je bilo ok s tim miomicima i dobro sam se osjecala :top:
  - cuca, 8 years ago
 • ma ne uzrujavam se ja :D


  vis i ja sam godinama uzimala Diane i sve je bilo ok s tim miomicima i dobro sam se osjecala :top:


  a vidite... meni su otkrili miom prije godinu dana. Bio je promjera 2,5 cm. Dobila sam Diane 35, taj miom se smanjio na 2,1 cm, a neki dan sam saznala da je tu jos jedan koji je narastao na 1,5 cm. Prekinuli su mi Diane i dali Yasmine. Ali samo zbog toga sto sam na Diane imala nus pojave, a imam ih i sada na Yasmine. Muka mi je, povraca mi se, malo me boli glava i umorna sam neiopisivo. Predivna doktorica (profesorica) mi je savjetovala trudnoću u narednu godinu dana rekavši da trudnoća smanjuje ili cak isusuje miome. Operativni zahvat mi nije savjetovala. A miomi se otklanjaju ljuštenjem sa maternice...
  - silvija, 8 years ago
 • Nedavno na rutinskom pregledu otkriven mi je miom pri vrhu, ali unutar maternice veličine 3,5 cm. nakon sto sam procitala nesto o tome, totalno sam u panici, jer je to ipak cesce kod starijih zena (imam29), pa se bojim sto cu sa potencijalnom trudnocom (u planu je za cca 1 god..) buduci da jos nemam djece.. ima li netko slicinih iskustava, postoji li neka terapija kojoj trudnoca nije kontraindicirana...
  - aleta, 7 years ago
 • miomi ti nisu stašna stvar no činjenica je da su podložni promjeni veličine :D tijekom trudnoće...uglavnom nsu trudnoće nemoguće sa miomom al ipak trebaš se konzultirat sa ginkologom kao i sve ostalo :D
  - ante dumbledore, 7 years ago
 • Kod mene je miom oko 2 cm i to je u godinu dana narastao otprilike 2 mm. Ginekolog mi je preporučio trudnoću dok je miom tako malen, jer bi on najvjerojatnije tada nestao, plod bi ga 'izgurao' ili nešto tako. Međutim ako bi narastao (ne znam koliki) onda bi on mogao ugroziti trudnoću.

  Također mi je rečeno, ako bi ga se skidalo (znači, kad naraste treba ga odstraniti) to je prava operacija, tako da u maternici ostaje mali ožiljak koji kasnije opet može smetati u trudnoći (zalijepi se posteljica) i opet može biti plodno tlo za stvaranje novog mioma.

  Zato, ne planiraj nego se prepusti Božjoj volji i zatrudni!
  - Maranatha, 6 years ago
 • Poštovani Ante - dežurni doktore,
  možda ste liječnik i stručnjak na ovom području, i po ovom što ste napisali, u pravu ste, no molim Vas i druge da ne odgovaraju na ove upite putem foruma, jer krivo napisan ili protumačen izraz, može ugroziti nečiji život. Isto vrijedi i za drugu stranu, pitanja postavite vašem liječniku.
  Pozdrav!
  - Schima, 7 years ago
 • miomi ti nisu stašna stvar no činjenica je da su podložni promjeni veličine :D
  Ovo bi kao trebalo biti smijesno?
  Buduci da si musko i da nemas maternicu, pa ne mozes niti imati miom na maternici koji je podlozan promjeni velicine, i moze ti biti smijesno. :flop:

  Razumijem mladu zenu u panici, no slazem se da je, ako zeli ozbiljan odgovor na svoje pitanje, svakako najbolje da se konzultira sa svojim ginekologom. Tako ce izbjeci bahate odgovore pojedinih bahatih forumasa.
  - Kretzy, 7 years ago
 • Ovo bi kao trebalo biti smijesno?
  Buduci da si musko i da nemas maternicu, pa ne mozes niti imati miom na maternici koji je podlozan promjeni velicine, i moze ti biti smijesno. :flop:

  Razumijem mladu zenu u panici, no slazem se da je, ako zeli ozbiljan odgovor na svoje pitanje, svakako najbolje da se konzultira sa svojim ginekologom. Tako ce izbjeci bahate odgovore pojedinih bahatih forumasa.

  Pa nemoj tako. Čovik je dao normalan odgovor na pitanje. Miom kod mlade osobe nije horor.
  - Piggy, 7 years ago
 • Miom kod mlade osobe nije horor.
  Ne nuzno.
  Ne zelim nikoga plasiti, no u svakom slucaju namudrije je da se mlada zena obrati svome ginekologu. Kladim se da ce joj on najbolje znati reci sta joj je ciniti.
  - Kretzy, 7 years ago
 • ja nisam imao namjeru davat loše savjete i ako ljudi postaju na forumu očekiva se do drugih forumaša da odgovaraju...naime to je osnovna funkcija foruma
  btw :D :D :D :D :D
  - ante dumbledore, 7 years ago
 • Ne nuzno.
  Ne zelim nikoga plasiti, no u svakom slucaju namudrije je da se mlada zena obrati svome ginekologu. Kladim se da ce joj on najbolje znati reci sta joj je ciniti.

  nije li joj i "dežurni doktor" dao isti savjet kao prva osoba koja joj je odgovorila?? :cool: ispada da prepisuješ :kava:
  - diavoletta, 7 years ago
 • nije li joj i "dežurni doktor" dao isti savjet kao prva osoba koja joj je odgovorila?? :cool: ispada da prepisuješ :kava:

  Ti si dezurni odvjetnik? :s
  - Kretzy, 7 years ago
 • ja nisam imao namjeru davat loše savjete i ako ljudi postaju na forumu očekiva se do drugih forumaša da odgovaraju...naime to je osnovna funkcija foruma
  btw :D :D :D :D :D

  Savjet u zadnjem dijelu tvoga posta je bio ok.
  Nije mi se svidio tvoj smjesak u prvo djelu posta gdje pises da je miom podlozan promjeni velicine. Jer mi to bas i nije smijesno.
  Pouzdano znam da ima mioma koji mogu narasti i srasti se s maternicom.
  A onda maternici nema spasa.
  Miom ne treba zanemariti. Zato sto "to nije nista opasno".
  Nije nesto oko cega stvarati paniku, ali svakako treba biti pod kontrolom.
  - Kretzy, 7 years ago
 • ja sam ciljao na neš drugo kad sam rekao nije strašna stvar,naime mislio sam na samo ponašanje tumora,kako je to benigan tumor itd...a drugo na što sam ciljao je to da miome imaju mnoge žene koje ipak uspješno zatrudne i rode zdravu djecu...da se odmah razumjemo,ne kažem ja da su miomi bezazleni ni da ne mogu imat katastrofalne čak posljedice,samo kažem da ne treba paničarit jer najčešće uz ginekološku kontrolu se može provest trudnoća uredno
  - ante dumbledore, 7 years ago
 • da se odmah razumjemo,ne kažem ja da su miomi bezazleni ni da ne mogu imat katastrofalne čak posljedice,samo kažem da ne treba paničarit jer najčešće uz ginekološku kontrolu se može provest trudnoća uredno

  To je poanta... :)
  Nisam htjela biti gruba, samo sam mislila da ovako nesto treba pisati.
  - Kretzy, 7 years ago
 • Savjet u zadnjem dijelu tvoga posta je bio ok.
  Nije mi se svidio tvoj smjesak u prvo djelu posta gdje pises da je miom podlozan promjeni velicine. Jer mi to bas i nije smijesno.
  Pouzdano znam da ima mioma koji mogu narasti i srasti se s maternicom.
  A onda maternici nema spasa.
  Miom ne treba zanemariti. Zato sto "to nije nista opasno".
  Nije nesto oko cega stvarati paniku, ali svakako treba biti pod kontrolom.

  slušaj, moja teta je isto tako bila "pod kontrolom" ginekologa cca 5 godina od kada joj je otkriven miom..nakon tih 5 godina tvrdili su da je narassao do veličine muške šake..i odlučili ga izvaditi van..i njega i cijelu maternicu..operacija je napravljena i kad se probudila iz anestezije doktor joj je rekao da je "rodila dijete", odnosno da je miom bio velik 2 i pol kile!!:eek:
  toliko o našim doktorima.. :flop:
  pa i sama forumašica zna da ga mora kontrolirat..nije li i zbog kontrole otkriven miom? uobičajeno je da se na rutinskim kontrolama takvo nešto otkrije..nije ga sama napipala :s .. pa pitala je općenito.. a pokoji smile u textu nemoj tumačit kao nešto zlonamjerno ili loše..nitko od nas ovdje ne želi nikome zlo, naprotiv svojim iskustvom, savjetom ili saznanjem nastoji se pomoći.. bez svađe i napadanja:top:
  - diavoletta, 7 years ago
 • Kod mene je miom oko 2 cm i to je u godinu dana narastao otprilike 2 mm. Ginekolog mi je preporučio trudnoću dok je miom tako malen, jer bi on najvjerojatnije tada nestao, plod bi ga 'izgurao' ili nešto tako. Međutim ako bi narastao (ne znam koliki) onda bi on mogao ugroziti trudnoću.

  Također mi je rečeno, ako bi ga se skidalo (znači, kad naraste treba ga odstraniti) to je prava operacija, tako da u maternici ostaje mali ožiljak koji kasnije opet može smetati u trudnoći (zalijepi se posteljica) i opet može biti plodno tlo za stvaranje novog mioma.

  Zato, ne planiraj nego se prepusti Božjoj volji i zatrudni!

  Ova osoba je u pravu.Draga moja svaka od nas nemoze vjerovati da se bas njoj to desilo.Kao sto ni ja nisam. Ostala sam trudna u 35, u trecem mjesecu sam imala krvarenje zatim nadalje sve ok. Ovde u Njemackoj su rekli moze se desiti da se nezna odakle dolazi krvarenje. Posle je sve ok. bilo do petoga mjeseca kada sam otisla avionom kuci i dole zavrsila u bolnici, da bi mi slucajno po prvi put otkrili miom ,necete vjerovati 13 cm,da,da, nisam mogla doci sebi. Uz to sam dobila i trudove. Odmah sam transportovana nazad, utome me je zabolelo slijepo crijevo i morala operisati. A kao sto znate miomn izaziva pobacaj, posto mi je veliki veci je bio i rizik. Samo sam molila Boga i sve je se zavrsilo ok. Evo usla sam u sedmi mjesec, strah jos postoji ali sve je lakse. Sad mi je super i kuci sam ,uglavnom mirujem.Bog da svakome ako od srca zelis ali opet kazem svaka je osoba za sebe. Neslusaj doktore mnogo jer su meni svasta rekli dole umjesto da me ohrabre,.Izviniti u zelji da pomognem svakoj zeni ipak nisam bila uopste kratka.Sretno.I samo pozitivno misli...
  - njemacka, 7 years ago
 • nevjerujte uvjek doktorima, vjerujte sebi , trazite mnoge druge alternative pre operacije...
  - njemacka, 7 years ago
 • BOK
  IMAM 28 GODINA I NAKON DUGOG KRVARENJA ODLUCILA SAM OTICI GINEKOLOGU NA PREGLED.PRONAĐEN MI JE MIOM OD 32 MM.PROCITALA SAM NA NETU DA POSTOJI POSEBNA PREHRANA DA BI SE ON SMANJIO.JE LI TO ISTINA?
  - ficus, 7 years ago
 • Hm, meni je frendica imala miome s 18 godina i znam da ih je operirala jer su joj uzrokovali bolove u trbuhu i imala je obilnije i bolnije menstruacije.
  U svakom slučaju, mislim da je to ozbiljna stvar i da ne valja tražiti savjete na forumu, već kod osoba koje su za to specijalizirane, dakle ginekologa - jednog ili više njih. :kava:
  - Blondy-ri, 7 years ago
 • Ista situacija i kod mene...moj je 3,2 cm. Prvi prvoj kontroli u 3 mjeseca je narastao 1 mm,a nakon sljedeca 3 nista. Bila sam kod 2 doktora, i receno mi je da se nemam sto puno brinuti dok je on tako mali, operacija takodjer ne dolazi u obzir-prvo jer jos nisam rodila, a drugo jer se tako mali nikad ne operiraju jer je teze doci do njih. Naravno najbolje bi bilo sto prije ostati trudna, sto jos nemam u planu. Nemam simptome, tipa velika krvarenja. Jedino u cemu su njih 2 imali drukcije price su kontracepcijske pilule. Jedan kaze da mi ne bi savjetovao jer je moguce da pospjesuju rast njega, dok drugome to nema veze. Kako god, ja ih ne pijem,ali cisto za info. Tako da ne preostaje nis drugo nego na kontrolu svaka 3-4 mj i nadat se da nece rast.
  - silence777, 7 years ago
 • bok.
  tako mi je drago da je netko odgovorio na moju poruku.
  što se tiće pitanja na forumu lijepo je čuti još koji savjet.zašto ne?
  pročitala sam da se mora paziti što se jede pogotovo ne meso(osim domačeg).inače krvarim već skoro mjesec dana i dosta me boli trbuh ijako nijje velik ali je možda na nezgodnom mjestu.te stalno moram ići mokriti jer imam strašan pritisak u trbuhu.ja pokušavam ostati trudna već 5 godina ali uzaludno.morat ću napraviti hormonalnu terapiju uz preglede da slučajno nebi narastao.
  ali jake smo mi
  pozdrav
  - ficus, 7 years ago
 • Ficus,nadam se da ces nam uskoro donijeti pozitivne vijesti :top:
  Meni su rekli da je valjda na najboljem mogucem mjestu sto se tice trudnoce, kao negdje povise, tako da je i to olaksavajuca okolnost. Barem nesto! Sto se tice prehrane,i ja sam citala tonu toga, i za neke cajeve,ali kad sam pitala doktora,samo mi je odmhanuo glavom :confused:
  - silence777, 6 years ago
 • bok silence
  meni još ništa točno nisu rekli još moram napraviti neke preglede.
  a za prehranu u pitanju je hrana koja ne sadržava proteine i steroide što omogučuje rast mioma
  - ficus, 6 years ago
 • Možda će moje iskustvo nekome pomoći. Prije pet godina su mi dijagnosticirani miomi maternice. Imam ih toliko da mi je svaki ginekolog do sada rekao da ih ne može niti prebrojati. Nalaze se s vanjske strane i u "zidu" maternice. Jedan je veličine 8 cm, 2 su oko 6 cm, nekoliko njih je oko 2 cm. Dakle, stvarno ih ima puno i neki su stvarno veliki. Maternica mi je duplo veća od normalne. Otišla sam u Vinogradsku i tamo su mi bili dali termin za operaciju koju je "blagoslovio" tadašnji šef ginekologije Končar. I rekoše mi da neću moći zatrudniti ako ne povadim te miome. Tad mi je bilo 29 godina i pokušavala sam ostati trudna.... Prvo su me stavili na 6 mjesečnu terapiju hormonima koje su mi iglom uštrcavali kroz trbuh (blizu pupka), tako da su me stavili u "lažnu menopauzu"..... Sve u svemu, ja sam 21. 3. 2003. godine imala dogovorenu operaciju (nikada neću zaboraviti taj datum). Nekoliko dana prije me jedan prijatelj, kojem sam rekla da idem na tu operaciju, nagovorio da ipak odem po drugo mišljenje jer mu se ta operacija čini jako drastičnom, pa sam otišla u kliniku Super nova, sada pokojnom dr. Rušinoviću. Mislila sam prvo da neću ići jer bi me mogao samo zbuniti, ali sam ipak otišla. On mi je rekao da ne radim gluposti, da meni ne treba nikakva operacija nego da jednostavno zaboravim da ti miomi postoje. Ako odem na operaciju maternica će mi biti toliko puna ožiljaka da gotovo sigurno mogu zaboraviti trudnoću. Uvjerio me da miomi nisu bolest i da se tako trebam i ponašati. Odlučila sam čovjeka poslušati. Menstruacije su mi se vratile to ljeto (nakon besmislene i jako neugodne hormonalne terapije), a u Vinogradsku jednostavno više nikada nisam otišla. Trebalo nam je cca 10 mjeseci i ja sam ostala trudna. Krajem 2004 sam rodila prekrasnu zdravu curicu, porod je bio normalan, trudnoća je bila normalna samo što sam ju zbog tih mioma cijelu provela na bolovanju...... I moram još reći da su se svi ti miomi u trudnoći još povećali, ali očito je maternica dovoljno rastezljiva da sve to podnese.
  Od srca preporučujem kliniku Super nova, a posebno dr. Rajhvajna, svakome tko ima bilo kakvih problema i nejasnoća s miomima....
  - Mandala, 6 years ago
 • Jel netko zna da li se kod nas radi ultrazvučno razbijanje mioma?Nigdje nikakvih informacija...Zbog ovakvog današnjeg načina života, miome sve češće dobivaju i djevojke u 20-tima i prije:flop:
  - evelyn, 6 years ago
 • Jel netko zna da li se kod nas radi ultrazvučno razbijanje mioma?Nigdje nikakvih informacija...Zbog ovakvog današnjeg načina života, miome sve češće dobivaju i djevojke u 20-tima i prije:flop:
  Još uvijek se kod nas ta metoda ne koristi. Najbliža je klinika u Italiji, Njemačkoj.
  - lucija76, 6 years ago
 • @mandala, hvala ti na tvom postu!

  da, ja bih se složila s tobom. danas je medicina toliko napredovala da se svaki miomčić i glupost vidi pa se od toga rade dijagnoze i prodaja lijekova, tretmana, liječenja....imale su to žene i prije pa bi rodile po 10-tero djece...mislim da ne treba pretjerivati u tim analizama, a kad čitam ovako po forumu i ja postanem opsjednuta glupostima...
  - funnygirl33, 6 years ago
 • Nisam pronašla ovu temu na forumu, a htjela bih podijeliti svoje iskustvo.
  Prije mjesec dana bila sam na miomektomiji, izvađen mi je miom 9,5x7x6,5 cm na Sv. Duhu. Iskustvo s operacije je i više nego dobro. Kao prvo, liječnici su išli na maksimalnu poštedu bez obzira na to što sam se jasno izjasnila da više ne mislim rađati (dakle izvadili su samo miom, a ne i maternicu). U srijedu sam operirana a već u ponedjeljak sam išla doma. Sve u svemu - cijeli ginekološki odjel mi se čini dobro organiziran, vidim da liječnici posvećuju pažnju pacijentima, imaju strpljenja odgovoriti na pitanje i sretna sam što mogu podijeliti ovako dobro iskustvo. Bolnica je takva kakva je - zapuštena, ali to je nešto na što sam se psihički pripremila.
  I da, zbilja je lijepo što fizioterapeut obiđe sve žene nakon operativnih zahvata pa im lijepo objasni kako da započnu s laganim vježbama.
  Operirao me dr. Blagaić - pristupačan, pristojan, brižan, nježan doktor.
  - lilyhop, 6 years ago
 • Hvala, lilyhop, sljedeći tjedan idem na takav zahvat i svako pozitivno iskustvo me veseli.
  Iako još ni ne znam dal će mi miome operirati laparoskopski ili ne, ali nadam se laparoskopiji.
  - mihovilka, 6 years ago
 • Mislim da je poslije laparoskopije puno lakše, čak mi se čini da ne ideš ni u sobu za intenzivnu njegu. A i uvijek možeš dobiti nešto protiv bolova, nitko ne radi drame oko toga. Sretno!
  - lilyhop, 6 years ago
 • Nisam pronašla ovu temu na forumu, a htjela bih podijeliti svoje iskustvo.
  Prije mjesec dana bila sam na miomektomiji, izvađen mi je miom 9,5x7x6,5 cm na Sv. Duhu. Iskustvo s operacije je i više nego dobro. Kao prvo, liječnici su išli na maksimalnu poštedu bez obzira na to što sam se jasno izjasnila da više ne mislim rađati (dakle izvadili su samo miom, a ne i maternicu). U srijedu sam operirana a već u ponedjeljak sam išla doma. Sve u svemu - cijeli ginekološki odjel mi se čini dobro organiziran, vidim da liječnici posvećuju pažnju pacijentima, imaju strpljenja odgovoriti na pitanje i sretna sam što mogu podijeliti ovako dobro iskustvo. Bolnica je takva kakva je - zapuštena, ali to je nešto na što sam se psihički pripremila.
  I da, zbilja je lijepo što fizioterapeut obiđe sve žene nakon operativnih zahvata pa im lijepo objasni kako da započnu s laganim vježbama.
  Operirao me dr. Blagaić - pristupačan, pristojan, brižan, nježan doktor.


  meni je također napravljena miomektomija i to hitna i neplanirana nakon carskog reza, što se inače ne radi ( izvađena su mi četiri mioma, jedan od 18 cm i tri kao kokošje jaje, riječi doktora) rodila sam još jedno dijete nakon te operacije. operirana sam u st, jako sam zadovoljna.
  - chica bonita, 2 years ago
 • meni je također napravljena miomektomija i to hitna i neplanirana nakon carskog reza, što se inače ne radi ( izvađena su mi četiri mioma, jedan od 18 cm i tri kao kokošje jaje, riječi doktora) rodila sam još jedno dijete nakon te operacije. operirana sam u st, jako sam zadovoljna.

  drago mi je radi tebe i radi svih koji su se uspješno rijesili mioma.
  jel mi možeš reci koliko je trajala operacija,kako ti je bilo poslije operacije?
  u Splitu si se operisala?
  oprosti,i sama patim od istog problema al još uvijek bježim od noža....
  - TRAVNIK, 2 years ago
 • hvala :) operirana sam u splitu, sve je prošlo super
  operacija je trajala oko tri sata, oporavak je bio brz, bila sam presretna šta je gamad odstranjena:D
  - chica bonita, 2 years ago
 • hvala :) operirana sam u splitu, sve je prošlo super
  operacija je trajala oko tri sata, oporavak je bio brz, bila sam presretna šta je gamad odstranjena:D

  oh,sretna sam zbog tebe :)
  i ja bi se osjecala neopisivo da se riješim ove zviri...
  - TRAVNIK, 2 years ago
 • pozz!
  meni je 41 g. nakon prve trudnoće, a tad sam imala 20, otkriven mi je miom.redovito sam išla na kontrole, a u trećoj trudnoći posteljica se stvorila na samom miomu pa kako je rasla beba tako se i miom širio. dr je govorio da ima svakakvih mogućnosti: da nestane nakon poroda, da počne rasti ili da ostane isti. na sreću ostao je isti.
  mislim da je svaki miom individualan, od žene do žene,a svaka od nas treba redovito ići na kontrole i reagirati i na najmanji znak da nešto nije u redu.
  - margaritica, 2 years ago
 • Bok! Meni je diagnosticiran miom, unutar maternice, oko 4 cm. Nisam još rodila, ali planiramo bebu. :) Zanima me može li mi netko preporučiti stručnog ginekologa, bilo gdje (Os, Zg, svejedno) kako bi dobila drugo mišljenje, jer sam za sada dobila 2 oprečna (jedan doktor kaže da operiram drugi kaže da ne)?
  Hvala!
  - myra031, 2 years ago
 • myra, preporuke za zg: sveti duh dr matijevic ili privatno ginekos dr kos
  - mom2be, 2 years ago
 • Pozz svima! Ja sam sad u 24 nedelji trudnoce, sa njom je sve ok, prije 2 meseca napipala sam nesto iznad stomaka kao potkozno jaje.01.11. ultrazvukom mi je vidjen miom 38 mm.Kazu nema veze sa trudnocom,izgleda da sam ga kao imala i prije,a da je sad narastao.Mogu ga napipati rukom, i kako raste stomak , tako me ponekad bolucka.Interesuje me dali je moguce da je on tu, da nisam znala za njega i na tom mjestu. U 2.mesecu ove godine sam imala spontani i bila na ultrazvucima vise puta, nista nije pronadjeno ni vidjeno.
  - svjetlana13, 2 years ago
 • Pozz svima! Ja sam sad u 24 nedelji trudnoce, sa njom je sve ok, prije 2 meseca napipala sam nesto iznad stomaka kao potkozno jaje.01.11. ultrazvukom mi je vidjen miom 38 mm.Kazu nema veze sa trudnocom,izgleda da sam ga kao imala i prije,a da je sad narastao.Mogu ga napipati rukom, i kako raste stomak , tako me ponekad bolucka.Interesuje me dali je moguce da je on tu, da nisam znala za njega i na tom mjestu. U 2.mesecu ove godine sam imala spontani i bila na ultrazvucima vise puta, nista nije pronadjeno ni vidjeno.

  hm..bas mi je cudno da ti ga poslije spontanog i pregleda nisu vidjeli.
  - TRAVNIK, a year ago
 • Danas sam bila na kontroli , miom je isti ne raste.Doktorica kaze da je moguce da ga prilikom porodjaja posteljica povuce van, kako je to moguce ako je on sad vani i kako pise siroko povezan sa maternicom.Ja ga osjetim i napipam rukom skoro 3 cm ispod desne dojke , nista mi nije jasno???
  - svjetlana13, a year ago
 • Dan svima :)
  Vidim da svi ovdje imate iskustva sa miomima pa možda i meni pomognete savjetom.
  Imam 41 g. i nisam rađala.Nedavno su mi otkrili chronovu bolest i zbog nje sam morala na magnetsku rezonancu,e sad tamo su mi slučajno naravno otkrili cistu na lijevom jajniku 2,5 cm i subserozni miom 3,7 cm,doima se u obliku peteljke.
  Nemam nikakvih simptoma osim povremeno jake boli u preponi i malo bolnijih menstruacija.
  Koliko je to sve ozbiljno i da li uopće je?
  Imam dvije dijagnoze odjednom i malo sam van sebe.
  - marinelaosijek, 5 months ago
 • kakva je cista? u to se stvarno ne razumijem, ali
  miom mi ne zvuči pregolemo, a i s vanjske strane je maternice, na peteljci...
  - chica bonita, in 8 months
 • Zabrinjava me što ga u devetom mjesecu na ultrazvuku nije bilo,a sada je tu i to u centimetrima. Od chrona sam smršavila 15 kg u jako kratkom vremenu i nadam se da miom neće dalje rasti jer nemam niti snage niti energije za još jednu terapiju i liječenje.
  - marinelaosijek, in a year
 • čuj, stvarno nisam stručnjak, i žao mi je što prolaziš kroz to :(
  ali miom te ne treba zabrinjavati pretjerano, pogotovo ako ne planiraš trudnoću uskoro..a ja bi to pratila obavezno
  - chica bonita, in a year
 • Pozdrav! Na rutinskoj kontroli otkriven mi je miom promjera 2cm. Imam 29 godina, a trudnoću sam planirala za kojih godinu do dvije. Međutim, ginekolog mi preporučuje trudnoću čim prije. Ali mene je strah, jer znam da miom može izazvati probleme u trudnoći i može doć do spontanog. Rekao mi je da je bolje zatrudnjet dok je miom ove veličine, jer se ne može znati što će se s njim događati i da li će i koliko u budućnosti rasti.

  Mene zanimaju vaša iskustva. Koliko vas je imalo urednu trudnoću uz miom i da li je kome miom nestao sam od sebe ili se abnormalno povećao?
  - Anđa Đoli, 9 months ago
 • Meni je bio otkriven miom 4x4 cm, bio je na dobrom mjestu i doktor koji ga je otkrio nije bio za operaciju jer još nisam rađala, pa da ne prčkaju po maternici. Ali kako ja imam 33 godine i nemam u planu u skorijoj budućnosti imati dijete, druga 2 doktora su bila za operaciju jer je moj miom brzo rastao i do trudnoće tko zna što bi bilo s njim. Odluka je na kraju bila samo na meni, a ja sam se priklonila većini i odlučila se za operaciju, operirala sam ga laparoskopski. Bila je lagana i brza operacija i evo, sad nakon 10 mjeseci ja se osjećam super i sve je u redu.
  Inače, miom mi je radio probleme jer je dok je rastao stiskao debelo crijevo, pa me znalo boliti i ciklus mi se poremetio, a i žderao mi je željezo i palo mi je u 3 mjeseca sa 25 na 6. Nakon operacije sve se vrlo brzo vratilo u normalu. :top:
  - yuma, 9 months ago
 • ovo vam je super lijek za miome , isproban i djeluje
  prvih 7 dana
  2 velike žlice lanenih sjemenki
  2 velike žlice meda (po mogućnosti plastične žlice)
  2 dcl vode

  sve pomiješati i ostaviti da stane 36 sati, procijediti i popiti na tašte
  najbolje danas napraviti za prekosutra, sutra odmah za dalje i tako svaki dan, obilježi posude koja je za koji dan da ne pobrkaš

  drugih 7 dana ponoviti sve isto samo sa malim žlicama.

  mozda nece skroz nestati ali ce se smanjiti :)
  - frkalo, 7 months ago
 • Ja ne vjerujem u te trla baba lan spike. Miom se ne može smanjiti ni nestati. Razgovarala sam o tome sa 3 liječnika. Tako da ovakve recepte možeš okačiti mačku o rep, nemojte bit tako naivne. :kava:
  - yuma, 7 months ago
 • Ja ne vjerujem u te trla baba lan spike. Miom se ne može smanjiti ni nestati. Razgovarala sam o tome sa 3 liječnika. Tako da ovakve recepte možeš okačiti mačku o rep, nemojte bit tako naivne. :kava:

  nažalost, moram se složiti. koliko god mi htjeli da djeluje, kućna radinost raznih napitaka jednostavno ne djeluje. :ne zna:

  u mene je djelovala samo operacija.
  - chica bonita, 7 months ago
 • Ja ne vjerujem u te trla baba lan spike.
  slažem se yuma s tobom :five:

  Ja sam imala laparoskopsku operaciju intramuralnog mioma (cca 7 cm) pred 2,5 g.
  Kroz to iskustvo saznala sam da je svaki slučaj individualan i da ništa što sam ja prošla ili netko drugi ne može poslužiti kao obrazac kako će drugome biti.
  Zato je na svakome da odvagne što i kako će.
  Ovdje želim svoje iskustvo podijeliti s vama kao jednu, na kraju, pozitivnu priču... koja će, nadam se, nekome pomoći.

  Mioma ima različitih vrsta i najčešće se ne operiraju jer u većini slučajeva ne uzrokuju nikakve probleme. Najčešće se i povuku u menopauzi.
  Operiraju se kada počnu izazivati razne tegobe, kao u mojem slučaju: veoma bolne, obilne i produljene menstruacije ili ako se nalaze na takvom mjestu gdje ometaju začeće ili budući razvoj bebe.

  Moj (intramuralni) miom nalazio se u stijenci maternice i bilo je potrebno rezati maternicu što sa sobom nosi kasnije moguće komplikacije npr.puknuće maternice na šivanom mjestu prilikom poroda.
  Iz tog razloga mi je savjetovano da rodim carskim putem u nekoj svojoj, nadam se, budućoj trudnoći :cerek:

  No, iako cijeli taj postupak koji sam morala proći nitko ne bi poželio... moram vam savjetovati da se ne bojite operacije mioma, ako vam se ona savjetuje od strane stručnjaka, jer je meni uvelike olakšala život.
  Menstruacije su mi ubrzo nakon operacije postale bezbolne, s normalnim krvarenjima... dok mi je prije same operacije menga trajala po 14 dana s abnormalnim izljevima krvi i strašnim bolovima koji su me ponekad tjerali na povraćanje :(

  Još bih samo željela napomenuti da sam operirana u Petrovoj i zahvaliti se dr.Franji Grgiću i cijelom osoblju na svemu. :)
  - beatrice*, 10 months ago
 • Pozdrav! Na rutinskoj kontroli otkriven mi je miom promjera 2cm. Imam 29 godina, a trudnoću sam planirala za kojih godinu do dvije. Međutim, ginekolog mi preporučuje trudnoću čim prije. Ali mene je strah, jer znam da miom može izazvati probleme u trudnoći i može doć do spontanog. Rekao mi je da je bolje zatrudnjet dok je miom ove veličine, jer se ne može znati što će se s njim događati i da li će i koliko u budućnosti rasti.

  Mene zanimaju vaša iskustva. Koliko vas je imalo urednu trudnoću uz miom i da li je kome miom nestao sam od sebe ili se abnormalno povećao?

  Evo da ti se javim-imam tri mioma 2-3cm,već 5 god.za to vrijeme sam dva puta rodila,možeš ostati trudna,ako ti ne rastu,jedino ti mogu stvarati malo bolova u zadnjem tromjesečju,jer beba raste i pritišće miom,zavisi gdje ti se nalazi-može miti na tri mjesta u maternici.Upiši miomi pa proguglaj,ili ćeš npo nalazu vaginalnog UZV vidjeti gdje su ti.Ja sam ih htjela odstraniti,ali su mi rekli da ih danas ima svaka treća žena i da se u pravilu NE uklanjaju,jer u većini slučajeva prođu u menopauzi,pa ja neću dirati.Od njih jedino možeš imati jača krvarenja,ali evo ja sam živa-bolje ne dirati-ako ti ne stvaraju probleme-a ne bi bilo loše da ideš na trudnoću.da ne bi počeli rasti-na tebi je da odlučiš.Posavjetuj se sa svojim gin.Nadam se da sam ti pomogla.Sve bu OK!
  - jezic, 9 months ago
 • Evo da ti se javim-imam tri mioma 2-3cm,već 5 god.za to vrijeme sam dva puta rodila,možeš ostati trudna,ako ti ne rastu,jedino ti mogu stvarati malo bolova u zadnjem tromjesečju,jer beba raste i pritišće miom,zavisi gdje ti se nalazi-može miti na tri mjesta u maternici.Upiši miomi pa proguglaj,ili ćeš npo nalazu vaginalnog UZV vidjeti gdje su ti.Ja sam ih htjela odstraniti,ali su mi rekli da ih danas ima svaka treća žena i da se u pravilu NE uklanjaju,jer u većini slučajeva prođu u menopauzi,pa ja neću dirati.Od njih jedino možeš imati jača krvarenja,ali evo ja sam živa-bolje ne dirati-ako ti ne stvaraju probleme-a ne bi bilo loše da ideš na trudnoću.da ne bi počeli rasti-na tebi je da odlučiš.Posavjetuj se sa svojim gin.Nadam se da sam ti pomogla.Sve bu OK!

  Zaboravila sam-možeš piti preparate-biljne-DR POKUPEC_uspješno liječi miome-iz Zagreba-čajem i tinkturom-kad nađem adresu-pošaljem ti
  - jezic, 9 months ago
 • čuj, stvarno nisam stručnjak, i žao mi je što prolaziš kroz to :(
  ali miom te ne treba zabrinjavati pretjerano, pogotovo ako ne planiraš trudnoću uskoro..a ja bi to pratila obavezno

  Joj, nadam se da si i njega izgladnjela! :)
  Kad kažeš terapiju, na što misliš pod time? Lijekove ili zahvate?
  - cica2014, 8 months ago
 • Bok! Meni je diagnosticiran miom, unutar maternice, oko 4 cm. Nisam još rodila, ali planiramo bebu. :) Zanima me može li mi netko preporučiti stručnog ginekologa, bilo gdje (Os, Zg, svejedno) kako bi dobila drugo mišljenje, jer sam za sada dobila 2 oprečna (jedan doktor kaže da operiram drugi kaže da ne)?
  Hvala!

  Bok-imam ga i ja već 6 god. i iza toga sam dva puta rodila!Nisam za operacij-dok god se da izdržati,tako mi je rekla većina doktora-oni ga vade kad ti rade JAKO velike probleme-to ti najbolje znaš.Ja mogu izdržati-sada ih imam tri svaki po 2 cm-nadam se da će proći u menopauzi,a i otići ću kod Dr Pokupec Krajina Ksenija,Zagreb,Konjička 3-tel 01/3839-096 koja uspješno liječi biljnim tinkturama miome-preporučila mi je jedna žena,vrijedi probati.Ukucaj si na internetu-miom i vidi gdje ti se nalazi-da se informiraš.
  - jezic, 6 months ago
 • ja imam 3 mioma koji su oko 2 cm...i 5-6 malenih par mm :ne zna:
  zanima me jel neko imao trudnocu sa miomima, jel to smeta ili je bolje operirati ranije ...
  moja dr. savjetuje op, ali nisam sigurna, zbog reza kako bi kasnije bilo...
  imam 33 god.i nisam nikada radjala, a planiram :cerek::cerek:
  - majdaa, 5 months ago
 • ja imam 3 mioma koji su oko 2 cm...i 5-6 malenih par mm :ne zna:
  zanima me jel neko imao trudnocu sa miomima, jel to smeta ili je bolje operirati ranije ...
  moja dr. savjetuje op, ali nisam sigurna, zbog reza kako bi kasnije bilo...
  imam 33 god.i nisam nikada radjala, a planiram :cerek::cerek:

  Evo da se i ja javim, imala sam miom na cavumu maternice duzine 32mm, bolne i produljene menstruacije, nisko zeljezo. Isto mi je preporucena op, kako mi je mama lijecnik sa puno godina iskustva uz njen savjet odlucila sam se na najmanje invazivan zahvat a to je histeroskopija. Zalosno je sto ovakav zahvat kod nas se radi privat. Preporucam ga. Nema sirenja grlica, nema anestezije. Sve se radi mikro instrumentima. Pacijentica je budna. U slo je to gotovo ambulantan. Ako ste u mogucnosti toplo preporucam ovaj zahvat.
  - ChienSaintHuber, in a month
 • da li je tocno da su miomi uzrok dugih i jako bolnih mjesecnica? I sama imam takve godinama,ovaj petak sam sa uputnicom za bolnickog ginekologa saznala da imam i miom na maternici i cistu na jajniku.Je li moguce da su mi odjednom dosli,jer moja socij.ginićka prije godinu dana to nije vidjela,nije uopce komentirala moj UTZ,samo bi ga naplatila dobro. Ovaj dr.je rekao da su oboje,i miom i cista manji i da ih samo pratimo.. Je li opasno za trudnoću ,i mene zanima ? I da li ako se miom sanira znaci da cu imati manje bolne mjesecnice? Da ne popijem tabletu padala bih u nesvijest od bola, a nekada cak i uz tablete..33godine imam,nisam jos rađala..Da barem i ovdje ima neki dezurni ginekolog da nam objasni,jer ovi stvarni nemaju vremena:(
  - Linanina, in a month
 • Linanina, nisam ginekolog, ali mogu ti reći što su mi razni ginekolozi rekli, a nažalost, bila sam kod njih 5-6. :(
  Ja sam inače imala duge i bolne menstruacije, koje su trajale 7-10 dana. No, otkako imam miom, nažalost mi menstruacija traje i do 14 dana, i cijeli ciklus mi je neuredan +-5 dana, a inače sam mogla po ciklusu sat navijati :) A o boli da ne pričam...
  Što se trudnoće tiče, svaki miom je drugačiji, ovisi gdje se nalazi i koliki je.
  Moj je nažalost rastao svaka 2 mj. u prosjeku po 1cm, tako da krajem ovog mjeseca idem na operaciju, i to embolizaciju, jer zbog smještaja mioma i tipa (intramuralni) nemam drugog izbora.
  Meni je zbog rasta mioma savjetovano da odustanem od pokušavanja trudnoće, a već sada tokom ciklusa i izvan njega osjetim "grčenje" maternice, tako da bih imala spontani vrlo rano. :(
  Većini žena se nakon operacije mioma menstruacija vrati kako je prije bila, pod uvjetom da ti se miom ne vrati, jer nažalost i ta opcija postoji.
  Meni je cilj ukloniti ga, ili ga barem smanjiti, kako bismo muž i ja imali šanse za bebu. A ako mi se opet vrati nakon poroda (a ja se nadam da ću ostati trudna i roditi bebu-uvijek pozitivna :) ), neka mi odstrane i maternicu, ako nemam dr. izbora.
  Moj savjet ti je svakako da potražiš više mišljenja, pogotovo ako želiš imati bebu.
  Nadam se da te nisam udavila i da sam ti pomogla :) Pozz
  - myra031, 6 months ago
 • Ja sa svojim miomom zivim vec 4 godine i do sada sam ga morala samo kontrolirati na godišnjem pregledu kod gin. (nije bio velik i nije rastao). No, na zadnjem pregledu ove godine, ginerkologica je primjetila da je miom udvostručio svoju veličinu te je sad veličine 63x45. Predložila mi je daljnju kontrolu za dva mjeseca, kako bi se vidjelo kojom brzinom raste.

  U ta dva mjeseca on je naraso za par milimetara i s obzirom na njegov smještaj predložena mi je OP. Išla sam još po nekoliko mišljenja, ali svi su ginekolozi bili za OP. Moj miom je smjesten subserozno straga i vrlo je dobro prokrvljen.

  Inace nemam nikakvih simptoma tipa bolne menstruacije, produženo krvarenje i sl. u mom slucaju miom prijeci trudnocu i raste. Tako da su to glavni razlozi sto me salju na OP. Imam 29 godina i do sada nisam rađala.

  Raspitala sam se i za trudnocu prije OP mioma, jer sam citala i cula za primjere gdje se curama savjetovalo da idu na dijete prije bilokakvih prckanja po maternici. To bi bilo super da moj miom nije na mijestu na kojem je, tako da kod mene to nije opcija.

  Sto se tice OP moguce je ic klasicno ili na LPSC. Svaka ima svojih prednosti i mana. Ja sam se dobro raspitala i odlucila za LPSC. Narucila sam se i sada cekam dan "D".
  - girra, a month ago
 • Linanina, nisam ginekolog, ali mogu ti reći što su mi razni ginekolozi rekli, a nažalost, bila sam kod njih 5-6. :(
  Ja sam inače imala duge i bolne menstruacije, koje su trajale 7-10 dana. No, otkako imam miom, nažalost mi menstruacija traje i do 14 dana, i cijeli ciklus mi je neuredan +-5 dana, a inače sam mogla po ciklusu sat navijati :) A o boli da ne pričam...
  Što se trudnoće tiče, svaki miom je drugačiji, ovisi gdje se nalazi i koliki je.
  Moj je nažalost rastao svaka 2 mj. u prosjeku po 1cm, tako da krajem ovog mjeseca idem na operaciju, i to embolizaciju, jer zbog smještaja mioma i tipa (intramuralni) nemam drugog izbora.
  Meni je zbog rasta mioma savjetovano da odustanem od pokušavanja trudnoće, a već sada tokom ciklusa i izvan njega osjetim "grčenje" maternice, tako da bih imala spontani vrlo rano. :(
  Većini žena se nakon operacije mioma menstruacija vrati kako je prije bila, pod uvjetom da ti se miom ne vrati, jer nažalost i ta opcija postoji.
  Meni je cilj ukloniti ga, ili ga barem smanjiti, kako bismo muž i ja imali šanse za bebu. A ako mi se opet vrati nakon poroda (a ja se nadam da ću ostati trudna i roditi bebu-uvijek pozitivna :) ), neka mi odstrane i maternicu, ako nemam dr. izbora.
  Moj savjet ti je svakako da potražiš više mišljenja, pogotovo ako želiš imati bebu.
  Nadam se da te nisam udavila i da sam ti pomogla :) Pozz

  Hvala ti na odgovoru puno,korisne informacije si mi dala,nadam se da ce tvoja operacija proci tako da ti se taj miom više neće vratiti i da ćeš nunati bebicu uskoro:)
  Ja isto osjećam grčenja maternice non stop,za vrijeme i van ciklusa, nedavno mi je M .prestala i nakon nje odmah novi grčevi kao da će već stići druga.Mada mi dr.nije govorio da moram ubrzo zatrudniti ,niti pitao kada namjeravam (ipak imam 3god3),samo da je straga manji miom i kontrola za god.dana. Ma da mi se rijesiti tih bolnih i dugih menstr...,od 13 godine pijem mejsecno 2-3 tablete i umirem od bolova..Zelim ti brzi oporavak i javi nam se nakon OP! ***
  - Linanina, a day ago
 • Drage moje, ova godina za mene baš nije sretna godina!!!!
  Nakon što sam izgubila svog anđelića u 20 tom tjednu zbog upale posteljice.......nakon čega se još nisam oporavila...

  Eto neki dan bila na prvom pregledu nakon spontanog i otkrivena su mi 3 mioma na maternici??!!!!!
  Znala sam za jedan, jer njega nosim već 10-tak godina i nije mi predstavljao nikakve probleme. Ali sad je nakon svega ovoga slijedio šok, nastala su još 2 nova, sad su tri: jedan od 2 cm, jedan od 3 cm i jedan od 6cm??????
  Ginekolog mi kaže da za sa ne bi radio nikakvu paniku, da se vidimo za 2 mjeseca pa ćemo ih ponovno mjerit da vidimo da li je bilo kakvih promjena na njima. Ali ja sam u šoku???!!!!!
  Jos sam šok mi je bio što sam izgubila anđelića i preporuka je da sad treba proći 6 mjeseci da se maternica oporavi i onda napravit sve kontrole i tek onda krenut na novu trudnoću....i tako sam si ja posložila sve kockice u glavi i rekla, proći će i tih 6 mjeseci i onda krećemo u akciju.
  Sad me ovo vratilo 3 koraka natrag! Šta sad? Miomi su tu! Trudnoća moguća, ali rizićna, ali bila bi i rizićna bez njih?????
  Šta ako narastu u slijedeća 2 mjeseca????

  Ima li netko od vas iskustva s miomima i šta da radim ipak imam 33 godine, vrijeme teče, želim novu trudnoču, novu bebu...

  Šta s tim miomima???? Molim vas vaša iskustva!!!!!!!!!
  - malenagk, in a month
 • ovo vam je super lijek za miome , isproban i djeluje
  prvih 7 dana
  2 velike žlice lanenih sjemenki
  2 velike žlice meda (po mogućnosti plastične žlice)
  2 dcl vode

  sve pomiješati i ostaviti da stane 36 sati, procijediti i popiti na tašte
  najbolje danas napraviti za prekosutra, sutra odmah za dalje i tako svaki dan, obilježi posude koja je za koji dan da ne pobrkaš

  drugih 7 dana ponoviti sve isto samo sa malim žlicama.

  mozda nece skroz nestati ali ce se smanjiti :)ovo sam probala i malo je gnjavaza zajebavati se s tim casicama i zlicicama.
  jednostavnije je zlicu mljevenih sjemenki lana pojesti s mueslima ujutro.
  jos je lakse staviti u muesle zlicu-dvije lanenog ulja.
  inace, lanene sjemenke i laneno ulje zaista pomazu i kod mioma i kod svih estrogen-ovisnih tumora i poremecaja (npr. endometrioza), jer sadrze prirodni estrogen koji iz organizma cisti visak njegovog estrogena, od kojeg rastu miomi.
  lan je koristan i kao izvor omega 3, a pomaze i kod problema sa stolicom, opcenito cisti organizam.
  kod mioma vam pomaze i prelazak na makrobioticku prehranu, prehranu s manje mesa i mlijeka.
  takodjer, smanjiti tjelesnu masu i zdravo zivjeti, sto ukljucuje kombinaciju intenzivne aerobne fizicke aktivnosti (koja takodjer smanjuje razinu estrogena, od kojeg rastu miomi) i neke meditativne aktivnosti (tipa joga).
  - Natch, in a month
 • Šta s tim miomima???? Molim vas vaša iskustva!!!!!!!!!

  zavisi gdje su. oni su dio tvog tijela, misicno tkivo i nisu nikakav bauk. najcesce ne rade probleme, ali mogu i zakomplicirati pricu (6 cm je puno za miom prije trudnoce, vjerojatno ce ti savjetovati njegovo odstranjivanje laparoskopski, sto u principu nije neki problem, zapravo i nije lose da ti pogledaju situaciju prije nego sto bilo sto definitivno odlucis).
  ako si vec imala probleme u svakoj sljedecoj trudnoci moras smanjiti rizike. ja bih ti preporucila pregled u petrovoj, pa se konzultiraj s doktorima o svemu.
  - Natch, in a month
 • zavisi gdje su. oni su dio tvog tijela, misicno tkivo i nisu nikakav bauk. najcesce ne rade probleme, ali mogu i zakomplicirati pricu (6 cm je puno za miom prije trudnoce, vjerojatno ce ti savjetovati njegovo odstranjivanje laparoskopski, sto u principu nije neki problem, zapravo i nije lose da ti pogledaju situaciju prije nego sto bilo sto definitivno odlucis).
  ako si vec imala probleme u svakoj sljedecoj trudnoci moras smanjiti rizike. ja bih ti preporucila pregled u petrovoj, pa se konzultiraj s doktorima o svemu.

  I, kako je tvoja priča sa miomima završila?
  Ja sam svoje operirala, super stvar, jedino me muče što se oni
  vraćaju.
  - manzzini, in a month
 • Hvala ti na odgovoru puno,korisne informacije si mi dala,nadam se da ce tvoja operacija proci tako da ti se taj miom više neće vratiti i da ćeš nunati bebicu uskoro:)
  Ja isto osjećam grčenja maternice non stop,za vrijeme i van ciklusa, nedavno mi je M .prestala i nakon nje odmah novi grčevi kao da će već stići druga.Mada mi dr.nije govorio da moram ubrzo zatrudniti ,niti pitao kada namjeravam (ipak imam 3god3),samo da je straga manji miom i kontrola za god.dana. Ma da mi se rijesiti tih bolnih i dugih menstr...,od 13 godine pijem mejsecno 2-3 tablete i umirem od bolova..Zelim ti brzi oporavak i javi nam se nakon OP! ***

  Evo da se javim, embolizacija uspješno prošla, smanjio mi se za 0,5 cm već nakon 6 dana :)

  Nadam se da će u narednim kontrolama biti još manji, a za godinu dana, nadam se da ću uspjeti ostati trudna :)

  Najpametnije je slušati doktore, ako tvoj ne stvara problem bebici, nemaš se šta uzrujavati, o očito da ne stvar je bi te naručivao na kontrolu svaka 2 mj. (tako je mene moj ginić). Sve najbolje želim :D :*
  - myra031, 11 months ago
 • Sto se tice OP moguce je ic klasicno ili na LPSC. Svaka ima svojih prednosti i mana. Ja sam se dobro raspitala i odlucila za LPSC. Narucila sam se i sada cekam dan "D".

  Girra, nadam se da će sve proći ok, samo sam htjela napomenuti, kod nekih mioma, postoji i mogućnost embolizacije, koju doktori savjetuju prije nego "klasičnu" operaciju jer ne dira maternicu toliko...

  Javi kako je prošlo, sve najbolje! :) :*
  - myra031, 11 months ago
 • I, kako je tvoja priča sa miomima završila?
  Ja sam svoje operirala, super stvar, jedino me muče što se oni
  vraćaju.
  i ja sam svoje, sad mi je maternica ko frankenstein.
  mogu se drzati pod kontrolom, napisala sam kako, pogotovo ako se priblizavas menopauzi.
  - Natch, 11 months ago
 • Curke bok, evo da se javim.

  myra031.. nisam ti odgovarala jel sam bila sva u svojim brigama i filmovima. Posteno me ovo sve pogodilo, ali sada vidim da nije bilo razloga za tolikom brigom i ludovanja misli po glavi.

  Na kraju je moj miom bio preko 8cm ( a na ultrazvuku su svi ginici vidjeli 6 cm) Cak mi je i kirurg rekao da se iznenadio kad me otvorio. Sva sreca da sam isla to rijesiti sada! Mislim da mi je bio zadnji tren.

  OP sam obavila laparoskopski u Petrovoj i moram pohvaliti sve sestre i doktore tamo. Stvarno su divni i trude se maksimalno pomoci pacijentima.

  U bolnici sam bila pet dana, a prohodala vec taj dan kad sam bila operirana ( noc ).

  Uglavnom ne trebate se bojati OP, nije strasno, ali Vam moram reci da se kontrolirate... redovno. Evo ja sam se godisnje kontrolirala kod ginica i svejedno su sva mjerenja pokazivala krivo.

  Trenutno se oporavljam.. tjedan dana je proslo i danas sam vadila konce. Jos moram mirovat do kraja tjedna, al vec iduci tjedan planiram zbrisat na more ( doktor odobrio ;) ALI jos nema kupanja za mene :(
  - girra, 9 months ago
 • Je li neka od vas možda koristila pripravke od dr. Pokupec,travarke,za liječenje mioma?Ja naručila pa se nadam da će pomoći.
  - housewife, 8 months ago
 • Evo ja koristim čajeve i kapi od dr.Pokupec,vidjet ću kakvo mi je stanje na kontroli
  - evelyn, 8 months ago
 • Svakako javi rezultate,evelyn.:)
  - housewife, 7 months ago
 • Hoću,i ti isto:)
  - evelyn, 7 months ago
 • Molim vas da o bioenergiji raspravljate na pdf-u Alternativa jer ovdje nije dopušteno. Zbog toga su prethodni postovi obrisani.
  - leeloo27, 6 months ago
 • Drage moje,

  vidim da nisam jedina s problemima mioma. Koliko sam pratila po forumima i silnoj mogućnosti interneta, shvaćam da ti miomi nisu zloćudni te miomi malih proporcija nisu toliko ni opasni, samo se trebaju kontrolirati.
  Osobno da imam mali miom nebih se bojala, ali nažalost imam miom promjera 115 mm x 87 mm. Naglo mi je narasao, u vrlo kratkom razdoblju.

  Osobno ne vjerujem u prirodne ljekove na bazi prehrane,pošto se zdravo hranim, vitka sam i nemam problema sa željezom,a još manje masnoćama. Također ne vjerujem u homeopatiju (mješanje 1 kapi neke tvari sa ostatkom vode mislim da to nikome nije pomoglo niti će pomoći....to vam se više bazira na placebo efektu)...

  Bila sam na terapiji 6 mj i još sam Decapeptyl 0.1, koji mi se daje u ruku. Miom je na vanjskoj stjenci maternice, prije je bio cca 10 cm x 10 cm, a sad je postao od kruga jajolik. Za njega sam saznala krajem prošle godine.
  Rekli su mi da mi jedino preostaje operacija klasičnim rezom i vađenje, zbog njegove veličine nemam drugog izbora, nažalost. :(

  Na zadnjem ultrazvuku se vidjelo da terapija baš nije toliko djelovala na njega, jer navodno se nije odvojio od maternice, barem malo da bi ga se što laše moglo ostraniti bez oštećenja maternice, iako se to ne zna dok se ne otvori pa vidi što se da izvest.

  Inače imam 28 godina, i nikad nisam rađala, iako jedan dan tko zna. Pošto sam svašta pročitala, shvatila sam da o tome ne mogu ovisti ni doktori, ni čovjek, jer je sve to relativno, nekima se nakon operacije maternica možda malo oštetila,ali nisu imale problema sa rađanjem, dok neke jesu.

  Uglavnom, htjela bih znati vi koje niste imale djecu i imale ste velike miome koje ste terapije dobivale, koliko dugo i na kojem području, ako je u pitanju injekcija??

  Čekam da se završi štrajk (ako mi do tada ne izraste novi miom :503: ) pa ću ići na rez, u slučaju vađenja maternice, kakav je daljnji postupak i kakav je život bez nje što se tiče simptoma i hormona?
  Htjela bih znati da li postoji možda neko drugo rješenje osim rezanja? Čula sam od svojega ginekologa da postoji neka bolnica u Osijeku koja veže podvezuje miom od maternice te se on isuši jer ne dobiva određenu količinu krvi, da li netko zan za to i ako da molim vas da mi kažete sve o tome, gdje se ide u koju bolnicu i kojem doktoru? Pošto moj ginekolog nije znao kako se bolnica zove.

  Hvala :)
  - kalisica, 5 months ago
 • Bojim se da od embolizacije na miom te veličine ne budeš ništa dobila.
  To definitivno treba ići van, naravno samo miom, ne maternica.
  Pretpostavljam da si takav miom dobila od nekog većeg stresa, 28 je ful rano za miome
  - manzzini, 15 days ago
 • Hvala na odgovoru, ali cilj mi je na neki način smanjiti (isušiti ) taj miom da nastane što manja šteta na maternici pa onda vaditi. Vidjela sam da si ih i ti vadila, u kojoj bolinici i koliki su bili?

  p.s. bio je stres u životu kad je naglo "procvao", toga sam nažalost svjesna, ali prošlost se ne može nažalost vratiti.... :(
  - kalisica, 2 days ago
 • Hvala na odgovoru, ali cilj mi je na neki način smanjiti (isušiti ) taj miom da nastane što manja šteta na maternici pa onda vaditi. Vidjela sam da si ih i ti vadila, u kojoj bolinici i koliki su bili?

  p.s. bio je stres u životu kad je naglo "procvao", toga sam nažalost svjesna, ali prošlost se ne može nažalost vratiti.... :(

  Mojih je bilo desetak, raznih veličina, vadila sam u Petrovoj.
  Čitala sam da u DE imaju tabletu Esmya, nešto slično tableti za dan poslije.
  On je uspješna u smanjivanju veličine mioma prije operacije.
  Kako smo sad u EU, mislim da ne bi trebalo biti problema sa naručivanjem.
  Nažalost, nije baš jeftina, uzima se 3 mj.
  Probaj naći ginića koji bi ti to prepisao
  - manzzini, in 6 days
 • Pitat ću onda svog ginekologa o tome, hvala. Ipak ne volim na svoju ruku naručivati, ipak je on bolje upoznat sa svime, kako si to sve vadila i kako je to maternica izdržala??
  - kalisica, in 5 days
 • Hvala na odgovoru, ali cilj mi je na neki način smanjiti (isušiti ) taj miom da nastane što manja šteta na maternici pa onda vaditi. Vidjela sam da si ih i ti vadila, u kojoj bolinici i koliki su bili?

  p.s. bio je stres u životu kad je naglo "procvao", toga sam nažalost svjesna, ali prošlost se ne može nažalost vratiti.... :(

  Ja imam 33 godine i nisam rađala. Miom sam vadila prije godinu i pol u Petrovoj. Moj je bio na dobrom mjestu i nije ugrožavao maternicu, ali mi je brzo rastao i morao je van. Operacija je bila laparoskopska sa 4 mala reza. :) Meni je trebalo nekih 6 mjeseci da se potpuno oporavim, nije tako bezazleno.


  Sada, godinu i pol nakon kao da ništa nije bilo. Doktor mi je rekao da mi stanje nikad bolje nije bilo i da sam ko vurica. I da trebam rađat. :D
  - yuma, in 6 days
 • Operacija je bila laparoskopska sa 4 mala reza. :) Meni je trebalo nekih 6 mjeseci da se potpuno oporavim, nije tako bezazleno.


  Sada, godinu i pol nakon kao da ništa nije bilo. Doktor mi je rekao da mi stanje nikad bolje nije bilo i da sam ko vurica. I da trebam rađat. :D

  Baš mi je drago da je sve super prošlo, :top: tko ti je bio doktor?I ja sam u Petrovoj.
  Meni laparoskopija ne dolazi u obzir zbog položaja i njegove veličine, nažalost.:(
  - kalisica, in a month
 • Pitat ću onda svog ginekologa o tome, hvala. Ipak ne volim na svoju ruku naručivati, ipak je on bolje upoznat sa svime, kako si to sve vadila i kako je to maternica izdržala??

  Laparoskopija, najveći je bio cca 6cm. Oporavila sam se za 10dana
  Izdrži maternica svašta, neke zanju imati par carskih rezova,
  a to je veći defekt od odstranjivanja mioma.
  Problem je što ako si sklona, miomi se vraćaju.
  Zako ako možeš, čim se maternica oporavi, rodi.
  - manzzini, in a month
 • Laparoskopija, najveći je bio cca 6cm. Oporavila sam se za 10dana
  Izdrži maternica svašta, neke zanju imati par carskih rezova,
  a to je veći defekt od odstranjivanja mioma.
  Problem je što ako si sklona, miomi se vraćaju.
  Zako ako možeš, čim se maternica oporavi, rodi.

  Super kako se brzo dešava oporavak svega, glavno da je sve dobro završilo.
  Ma mama mi ima miome, ali male i to je dobila prije menopauze pa su joj poslije nestali, ja sam valjda malo uranila s time.
  Hehe, da treba naći dobrog nosioca gena prije začeća....:misli:
  onda se nadam da će sve proći u redu, koliko sma vidjela sve je to od osobe do osobe....
  - kalisica, in 2 months
 • Baš mi je drago da je sve super prošlo, :top: tko ti je bio doktor?I ja sam u Petrovoj.
  Meni laparoskopija ne dolazi u obzir zbog položaja i njegove veličine, nažalost.:(

  Hvala. :)

  Dr. Franjo Grgić me operirao. :mig:
  - yuma, in 4 months
 • Htjela bih znati da li postoji možda neko drugo rješenje osim rezanja? Čula sam od svojega ginekologa da postoji neka bolnica u Osijeku koja veže podvezuje miom od maternice te se on isuši jer ne dobiva određenu količinu krvi, da li netko zan za to i ako da molim vas da mi kažete sve o tome, gdje se ide u koju bolnicu i kojem doktoru? Pošto moj ginekolog nije znao kako se bolnica zove.

  Hvala :)

  Hej Kalistica, postoji embolizacija, ali moraš proći preglede kako bi doktor vidio može li se i koliko uspješno miom smanjiti. Postupak se obavlja kod Dr. Otmara Rubina u KBC Osijek.

  Ja sam bila kod njega, moj intramuralni miom se smanjio sa 5,5cm na 0,7 cm, a od moje poznanice sa 8cm na 3,5 cm.

  Ja sam donijela slike ultrazvuka i on me zatražio da donesem snimke MR zdjelice, nakon čega ti objasni sve oko embolizacije, i kolika je šansa uspješnosti.

  Išla sam na embolizaciju jer je rastao jako brzo, a na laparaskopki zahvat nisam mogla ići. Ostalo mi je da biram klasični rez ili embolizacija.

  Ako budeš trebala dodatne informacije, slobodno se javi.

  Pozz
  - myra031, a year ago
 • Hej Kalistica, postoji embolizacija, ali moraš proći preglede kako bi doktor vidio može li se i koliko uspješno miom smanjiti. Postupak se obavlja kod Dr. Otmara Rubina u KBC Osijek.

  Ja sam bila kod njega, moj intramuralni miom se smanjio sa 5,5cm na 0,7 cm, a od moje poznanice sa 8cm na 3,5 cm.

  Ja sam donijela slike ultrazvuka i on me zatražio da donesem snimke MR zdjelice, nakon čega ti objasni sve oko embolizacije, i kolika je šansa uspješnosti.

  Išla sam na embolizaciju jer je rastao jako brzo, a na laparaskopki zahvat nisam mogla ići. Ostalo mi je da biram klasični rez ili embolizacija.

  Ako budeš trebala dodatne informacije, slobodno se javi.

  Pozz


  Hvala na odgovoru, ali čitala sam o embolizaciji i vidjela da se to plastične kuglice stavljaju koje prekidaju dotok krvi u miom, još su napomenuli da ako osoba želi imati djecu da to rađe izbjegava jer ima vjerojatnost da ode do jajnika. Tako da se nebih htjela igrati s time, ne znam kako je tebi, da li si imala djecu ili si dobila nakon operacije??
  Koliko je dug bio oporavak?
  - kalisica, a year ago
 • Hvala na odgovoru, ali čitala sam o embolizaciji i vidjela da se to plastične kuglice stavljaju koje prekidaju dotok krvi u miom, još su napomenuli da ako osoba želi imati djecu da to rađe izbjegava jer ima vjerojatnost da ode do jajnika. Tako da se nebih htjela igrati s time, ne znam kako je tebi, da li si imala djecu ili si dobila nakon operacije??
  Koliko je dug bio oporavak?

  Ne moraš se bojati bilo kakvih nuspojava ili nezgoda, dr. Rubin je vrhunski stručnjak. Uspješnost operacije je 95% i više, zato ideš i na MR i provjerava gdje stavlja kuglice, nisam čula ni za jedan loš slučaj u Osijeku. Kad sam bila kod njega na konzultacijama, objasnio mi je da su se ti problemi sa kuglicama događale vani, najčešće specijalizantima koji nisu bili pod dobrim nadzorom mentora. Vjeruj mi, ne bih se ni ja (kao žena koja nema djece, a želi) dala u ruke bilo kome da mi prčka po maternici. :) Svi ga hvale na veliko.

  Nemam djece, zato sam išla na embolizaciju. Mogla sam birati: ili embolizacija ili klašična operacija. Svi ginekolozi (a bila sam kod njih 5) su mi savjetovali embolizaciju jer manje dira maternicu od klasične operacije. Prošlo je 5mj. od embolizacije, dr. Rubin mi je savjetovao da pričekam godinu dana prije nego počnemo raditi na bebi kako bi se sve stabiliziralo.

  Ja sam došla na tašte i isti dan operirana, sutra ujutro sam puštena kući. Boli prvih par sati nakon operacije, ali znaš zašto si obavljala taj postupak, pa pregrmiš. Kasnije osjećaš pritisak, i teže hodaš. Oporavak potpuni je za tjedan, dva, zavisi kako kome, ali Dr. ti savjetuje da što više šetaš. Nemaš nikakve ožiljke.

  Nadam se da sam ti pomogla, dobro razmisli o svemu, raspitaj se kod najboljih stručnjaka do kojih možeš doći. Želim ti sve najbolje i skoru trudnoću! :)
  - myra031, a year ago
 • Da li je embolizacija moguća kod multiple mioma?
  - manzzini, 11 months ago
 • @myra031: vjerujem da je dobar postupak, ali već sam uzimala terpaije injekcijama. Razmislit ću još. Puno hvala na savjetima.:)
  - kalisica, 10 months ago

Comment